fredag 18 april 2014

Majas påskkakor / dekorerade kakor



Majas påskkakor

Ingredienser:
ca 30st

Kakor:
200 gram smör
200 gram strösocker
1 ägg
420 gram vetemjöl
0,5 tsk salt
 1 citron (ekologisk! då man använder skalet)
Utstansare av valfri form (jag använder ena delen av ett litet påskägg)

Kristyr:
3 äggvitor
ca 800 gram florsocker
6 tsk citronsaft
Karamell el. pastafärger
(strössel , ätabara pärlor el ex nonstop kan också användas för roligare kakor)

Gör så här:

Kakorna:

  1. Vispa socker  och smör till slätt och börjat bli krämigt (just så det går ihop)
  2. Vispa upp ett ägg i en bunke bredvid och tillsätt det sedan till socker och smörblandningen.
  3. Sikta i mjölet
  4. Tvätta av citronen noga och riv nu ner zest från citronen (yttersta gula skalet, få ej med det vita under skalet) i smeten och pressa i ca 2 tsk citronsaft.
  5. Häll i saltet och blanda väl så det går ihop som en deg
  6. Lägg degen i en påse som du knyter ihop och plattar till och sen låter vila i kylen en timma 
  7. Kavla nu ut degen på ett bakplåtspapper på en plåt, (mjöla kaveln) om degen är för kladdig, ha i lite mera mjöl.
  8. Stansa ut figurer och ta bort degen runt om. Upprepa tills du inte har någon överbliven deg kvar.
  9. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca10-15 min  / tills de börjar få lite färg. 
  10. Ta ut kakorna och låt dem helst svalna på ett galler.

Kristyr och dekoration:

  1. Vispa upp äggvitorna luftigt
  2. Vispa i  florsocker och citronsaft (för att justera tjocklek, ha i mer citronsaft för lösare och mer florsocker för tjockare)
  3. Kristyren ska vara lösare vid doppning och fastare vid spritsning.
  4. Dela upp kristyren i så många skålar som antal färger du vill ha, droppa i några droppar färg i respektive skål och rör om noga med sked el smörkniv
    (Täck de färger du inte ska använda först med lite plast så att kristyren inte torkar)
  5. Ta nu kakorna, håll i dem och doppa översidan på dem i kristyr, stryk av längs skålkanten så det inte blir för tjockt, men ändå inte så hårt att kakan syns igenom och lägg kakorna på tork
  6. När kakorna torkat , rör i lite mer florsocker i den överblivna kristyren om den är "doppningslös ännu".
  7. Använd spristar eller plastpåsar som du klipper av hörnet på (litet klipp) för att dekorera kakorna med.
    (OBS om du gör kristyren för tjock/trög, är risken stor att plastpåsar spricker om du pressar för hårt när du ska spritsar och allt väller ut)

Lycka till och låt fantasin flöda!
Roligt för barn att vara med att baka dessa! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar