måndag 6 augusti 2012

Chokladtårta med hallonmousse fyllning och nutella



Chokladtårta
med hallonmousse fyllning och nutella

Tårtbotten:

Ingredienser:

5 st ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 ,75 tsk bakpulver

4 msk kakao
3 tsk flytande margarin


Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker tills det blir fluffigt.
  2. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och kakao i en annan skål.(Använd gaffel)
  3. Vänd ner ner mjöl och kakaoblandningen med en slev,
    så att det precis blir blandat ordentligt, vispa ej!
  4. Rör ner det smälta smöret.
  5. Smörj och bröa (smör och ströbröd) en rund bakform med löstagbar kant .21-23cm diameter
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter på 175grader.
  7. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager.
TIPS! Gör gärna botten dagen innan och förvara inplastad i rumstemperatur, går också att frysa.
Hallon mousse
Ingredienser:
 2dl vispgrädde 

1 dl frysta hallon
2 tsk vaniljsocker


  1. Vipsa upp grädden
  2. Mixa hallonen med en mixer (gärna stavmixer)
  3. Sila hallonsåsen genom en finhålig sil för att få bort kärnorna.
    (använd en vanlig matsked och rör i silen med)
  4. Släng kärnorna och häll i vaniljsockret i såsen.
  5. Vänd ner detta i grädden.

Mörkchoklad Ganache
(gör helst ganachen dagen före eller minst 6 timmar innan du gör tårtan)
Ingredienser:
200 gr Mörk blockchoklad
2.5 dl vispgrädde.

  1. Sjud upp den o vispade grädden (får absolut inte koka! går ej att vispa annars och du kan kasta det)
  2. Hacka ner chokladen och lägg den i den uppvärmda grädden.
  3. Rör tills allt smält ihop och häll över det i en visp-bar bunke.
  4. Sätt plast eller lock över bunken och in i kylen (minst 6timmar, helst över natten)
  5. Vispa sedan upp det till ett härligt fluff att fylla dina tårtor med!
Tårt finish!
(bra redskap att ha är, tårtbricka, snurrbricka och slät metall stekspade)
  1. Bred  nutella på första lagret av tårtbotten.
  2. Lägg på mittenbotten
  3. Bred på hallonmousse
  4. Spackla nu tårtan med choklad ganachen  så slätt du kan.
    (jag brukar ställa tårtan på en snurrbricka, och använda mig av en slät metallstekspade, smeta på ganache och håll spaden lodrätt längs kanten på tårtan, snurra brickan lite, skrapa av överflödet från spaden i bunken, snurra lite till  o.s.v tills du fått en slät yta)
  5. Dekorera med ex hallon el, jordgubbar, hyvlad choklad eller chokladfigurer.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar