Ingredienser 
ca 35 st       
50 g jäst100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella kvarg lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning om så önskas (godast så klart !):
Madelmassa
Vaniljsocker
Margarin
Garnering:
Ägg
Pärlsocker
Gör så här:
- Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull.
 - Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
 - Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
 - Tillsätt kesella , saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
 - Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
 - Sätt ugnen på 225 grader.
 - Alt 1 utan fyllning: Gör vanliga fina lussebullar, rulla "ormar" och ringla ihop den åt varsit håll från varsin ände till
de möts på mitten. - Alt 2 med fyllning: Arbeta ihop degen  på mjölat bakbord och kavla ut degen platt 
(som med vanliga bullar) - Hyvla margarin (med osthyvel) och lägg ut över degen, riv madelmassa över och sila över vaniljsocker.
 - Vik sedan degen på mitten och skär remsor som du gör lussekatter av, eller rulla ihop hela degen och skär "bull delar".
 - Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Garnera med russin eller pärlsocker.
 - Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.
 - Pensla med uppvispat ägg.
 - Grädda mitt i ugnen 5-8 min.  
(Stora figurer gräddas i 175 grader i 10-15 min)
 
MUMS!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar