Ingredienser:
6-7 st äpplen (helst svenska)
3 + 3 tsk kanel
150 gram smör
0,5 +3 dl strösocker
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl (gärna fullkorn)
1,5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
2 st ägg
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala äpplena och skiva dem i tunna skivor ca 0,5 cm
- Sätt en stekpanna på spisen och värm upp den till medel värme.
(ex 4an på en spis med 6 olika värmesteg) - Lägg i äppelskivorna och strö över 0,5 dl strösocker och 3 tsk kanel
(det gör inget att överdriva lite och ha på ännu mer kanel) - Värm nu upp äppelskivorna under omrörning i stekpannan så att socker
och kanel blivit lite rinnande (Stek dem inte!) - Häll äpplen blandade i kanel/socker gojs i en pajform.
(detta får bara fylla ca 3/4 av pajformens höjd då smeten sväller lite sen)
Smeten till pajlock: - Smält smöret och låt det svalnat något.
- Rör upp äggen lite lätt i en skål och blanda det sedan med smöret.
- Blanda ihop alla torra ingredienser.
- Rör de torra ingredienserna (inkl. resterande 3dl strösocker och 3tsk kanel) ner i ägg/smöret.
- Klicka ut smeten jämnt över äppelskivorna (gör små klickar så det täcker alla äpplen i hela formen och blir en relativt jämnt lager smet)
- Lämna ca 0,75-1 cm i jäsutrymme, fyll alltså inte upp till kanten på formen.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min så pajen fått en gyllenbrun fin färg.
Syndigt gott!
Hej! Åh vad gott allt ser ut, vilka grejer du gör, Mums :) Tack för igår, kul att ni gillade Kvarnboden! Tänkte bara tala om att jag gjort ett blogginlägg med dig i Focus, säg till om du inte gillar det.
SvaraRaderaKram Elisabeth
Tack så jättemycket!
SvaraRaderaHimla härlaigt att ses! Kvarnboden kommer jag garanterat besöka många ggr till och rekommendera till mina vänner! Har länka på FB men kan absolut göra en länk till dig här på Bloggen med ;)
Jag supergillade ditt blogginlägg!
Kram Maja