lördag 23 augusti 2014

Flädermousse med jordgubbar och crunch




Flädermousse med jordgubbar och crunch
Lagom söt, len och knaprig
En perfekt kombination!


Ingredienser
(6-8 port)
5 dl vispgrädde
1,5 - 2 dl outspädd flädersaft
2 gelatinblad
12-16 havreflarn (2st / person)
Jordgubbar

Gör så här:
  1. Skölj och skär upp jordgubbar
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten så de mjuknar
  3. Sjud upp den outspädda flädersaften i en kastrull och rör i gelatinbladen
  4. låt detta svalna ordentligt, inte kallna
  5. Vispa upp grädden ganska hårt
  6. Vispa i flädersaften i vispgrädden, lite i taget
  7. Grovkrossa havreflarn och lägg ca 1st i botten av en serveringsskål eller glas.
  8. Klicka  i flädermoussen i glasen
  9. Toppa med jordgubbar och mer grovkrossade havreflarn
  10. Ställ i kylskåpet minst 1 timma och njut sedan !

Havrerutor med choklad




Havrerutor med choklad
Ingredienser
(1 plåt ca 28-30st)
275 g smör
3 /4 dl ljus sirap
9 dl havregryn
2 dl socker
2 msk vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
300 gram mörk el ljus choklad

Gör så här:
  1. Smält smöret i kastrull eller micron
  2. Blanda havregryn, socker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. 
  3. Häll i sirapen och rör i det smälta smöret
  4. Tryck ut smeten till en fyrkant ca 1-1,5 cm hög på ugnsplåt med bakplåtspapper, lämna ca 3 cm kvar till kanterna då kakan smälter ut, eller mer om du vill ha tjockare kaka. 
  5. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter, tills den fått färg.
  6. Låt kakan svalna. 
  7. Smält chokladen över vattenbad och bred över chokladen över den kalla kakan.
  8. Skär kakan i rutor när chokladen nästa har stelnat.

Annorlunda Öl och danstårta

Öl- och danstårta!
Har ju helt missat att lägga upp bild på tårtan jag gjorde till en arbetskamrats bröllop i april.
Hon är dansare och han brygger öl.
Då blev det denna skojiga version!

Tårtan  är fylld med mosade hallon och chokladfrosting,täckt med dekorfondant, dansarna är handmålade med ätbar färg och"ölskummet" är frosting.
Bottnarna är gjorda på världens bästa tårtbotten recept , det HÄR!