onsdag 7 maj 2014

Hög tårtbotten - Världens bästa!



Hög tårtbotten - Världens bästa!

Nu delar jag äntligen med mig av receptet på världens bästa tårtbotten!
Den blir hög, god och saftig.
Jag gör den i "tre lika delar", du behöver 3st likadana högre glas.
Se bilder och instruktion nedan


Ingredienser
(form 23 cm diameter)

8st ägg
Strösocker
Vetemjöl
Potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Lite smör  och 2 bakplåtspapper

Till en form på 14 cm använder jag
4 ägg
1,25 tsk bakpulver
0.5 msk vaniljsocker



Gör så här:

Klä formen:

Detta gör du för att kakan sen blir hög och inte ska rinna över kanten, du "förlänger formens höjd"
  1. Tag en form med lös tagbar kant och smörj den med smör (jag använder flytande)
  2. Klipp ut en cirkel i ett bakplåtspapper som gör att den täcker botten på formen.
  3. Klipp två remsor som tillsammans når runt formen + lite mer , de ska vara nästan dubbelt så höga som formen är.
  4. Klä nu formen, lägg i cirkeln i botten och sätt remsorna längs kanterna ( se bild nedan), det får inte bli någon glipa, och klistra ihop skarvarna omlott med lite smör. 
Kakan:

  1. Kläck äggen glas nr 1
  2. I glas nr 2 häller du strösocker lika högt som äggen når i glas nr 1
  3. I glas nr 3 häller du vetemjöl 2/3 upp lika högt som strösocker och resterande potatismjöl upp till samma nivå som strösockret.
  4. De tre glasen ska nu ha ingredienser lika högt (se bild nedan)
  5. Ta en bunke där du först häller i mjölet och potatismjölet + bakpulver och vaniljsocker, blanda med en gaffel
  6. Häll äggen och sockret i en annan bunke, vispa i MINST 5 minuter med ex elvisp.
    (kolla på klockan,  det är stor skillnad på hur smeten blir på 3 och 5 minuter)
  7. Vänd (viktigt att vända ) nu i mjölblandningen noga noga noga i äggsmeten.
    Om du vispar är risken att du vispar ur luften du vispat i smeten.
  8. Häll nu smeten i den klädda formen och grädda i näst nedersta delen av ugnen på 150 grader i 50-60min (längre om det behövs)
  9. Öppna absolut inte luckan de första 40 min för att känna på kakan, då sjunker den.
  10. Om du tycker att den börjar få lite mycket färg på ovansidan, klipp då en cirkel till i ett bakplåtspapper som du efter ca 40-45 min snabbt petar in ovanpå kakan.
  11. Ta ut kakan när den är genomgräddad och låt den svalna i formen.
Tips!
Jag brukar göra tårtbotten flera dagar innan den ska fyllas, frysa in kakan och sen skära den medans den inte är riktigt helt upptinad, tycker att det är lättare.
Jämna till toppen genom att skära av den, vänd också kakan uppochner när du fyller den och gör tårtan då den är rakare i botten och du får får en rakare kanter upptill.